Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 12. 2012

Fakta o městě

 

Město San Francisco nebo česky San Francisko je čtvrté nejvíce zalidněné město v Kalifornii a dvanácté v celých USA s více jak osmi sty tisíci obyvateli. San Francisco je turisty velmi vyhledávané město především díky své kompaktnosti a počtu zajímavých míst a památek. Řadí se mezi nejhustěji obydlená města USA. Je označováno za jedno z nejkrásnějších měst na světě.

 

010_2012.jpg

Ve své době bylo San Francisco i největším městem na západním pobřeží. V roce 1906 bylo město značně poničeno zemětřesením a požáry. Velmi rychle však bylo znovu postaveno. San Francisco je známé i díky festivalu Love Parade a významnému hnutí za práva homosexuálů. Nyní je San Francisco často vyhledávanou turistickou destinací pro svoje neopakovatelné strmé ulice s tramvajemi a zajímavou viktoriánskou i moderní architekturou.

 

Mezi nejznámější památky San Francisca a jeho okolí jistě patří pevnost Alcatraz a most Golden Gate. Neexistuje snad nikdo, kdo by o těchto dvou památkách nikdy neslyšel. Velmi významný je San Franciský Chinatown či přístavy na severu.

 

297.JPG

 

San Francisco je ovšem moderní město s mrakodrapy a jeho finanční centrum obsahuje na 30 mezinárodních institucí. To z něj dělá osmnácté nejvýznamnější finanční centrum na světě.

 

018_2012.jpg

 

 

Původní Američané se v oblasti San Francisca usadili před 10 000 lety. První Evropan, který vplul do San Francisské zátoky, byl španělský průzkumník Don Gaspar de Portola v roce 1770. První španělská misie, Mission San Francisco de Asis byla založena o šest let později. Na místě, dnes nazývaném Presidio, byla postavena malá vojenská tvr. Na ostrově Alcatraz postavili Španělé malou vesnici nazvanou Yerba Buena. Později připadlo území Mexičanům a stalo se nezávislým, ale izolovaným. Po dobytí Kalifornie Spojenými státy byla vesnice v roce 1847 přejmenována na San Francisco. V té době bylo San Francisco malé městečko s nehostinnou geografií. To vše se změnilo za dva roky. Zlatá horečka do tohoto území přitáhla imigrační vlnu. Počet obyvatel se v prosinci 1849 zvýšil z 1 000 na 25 000. Železnice, bankovnictví a těžební průmysl přitáhl do města majoritní ekonomické síly.

V roce 1876 se zde narodil spisovatel Jack London.

Zemětřesení v roce 1906, spolu se souvisejícím požárem, zničilo 80% města, včetně historického jádra. Zemřelo přes 3 000 lidí. Otevření mostů San Francisco - Oakland Bay Bridge a Golden Gate Bridge v roce 1936 a 1937 způsobilo, že město bylo více dostupné a počet obyvatel prudce vzrostl. V druhé polovině 20. století se San Francisco stalo magnetem pro malíře, spisovatele, rockové muzikanty a hippies. Také se stalo centrem osvobození homosexuálů. V roce 1989 zasáhlo město další zemětřesení. Bylo zničeno velké množství cest a silnic.