Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 12. 2012

Co neminout

Pier 39

259_2012.jpg

Pier 39 se Američany označuje za třetí nejpopulárnější turistickou atrakci v celých spojených státech hned za Disneylandem. Pier 39 je dnes komerční místo, kde si můžete nakoupit především suvenýry, ale největším lákadlem jsou povalující se lachtani v přístavu, který je pár kroků od Pier 39.

Forbes Island – nadšencem vytvořený plovoucí ostrov ostrov otevřený od středy do neděle

Lachtani - během léta lachtani migrují a začínají se vracet až během srpna...

 

Chinatown

023_2012.jpgChinatown v San Franciscu (唐人街) je největší čínskou komunitou na západním pobřeží a po Chinatownu v New Yorku je druhý největší ve spojených státech. Návštěva China townu je velmi osvěžující zážitek a nejlepší je ho navštívit během dne, kdy jsou všechny obchůdky otevřené a ulice jsou rušné. Po setmění se Chinatown často rychle vylidní.

San Franciský China Town se rozkládá na dva krát osmi blocích a kromě obchůdků s čínskými suvenýry se zde můžete především velmi dobře najíst. Páteří jsou dvě ulice (Grant a Stockton). Tento Chinatown je zároveň nejstarším v celých USA a už od roku 1840 sloužil jako důležité pojítko mezi Čínou a čínskými imigranty v Americe. I když nemusíte být fanouškem čínské kultury, tak Chinatown v San Franciscu určitě navštivte. Dobře se najíte a ani nemusíte jezdit do Číny.

 

Lombard Street

 

012_2012.jpg

Ulici Lombard Street už jste určitě viděli v nějakém filmu či v televizi. Je to snad nejklikatější ulice na světě a právě to turisty z celého světa láká k jejímu navštívení. Zajímavostí je, že ulice je tvořena osmi zákruty v kopci, který má 40ti stupňové stoupání a celá "stavba" je zděná. Projetí ulicí je docela zajímavý a silný zážitek, stejně tak je ale velmi zajímavé pozorovat auta, jak se zákrutami vypořádá ne vždy zkušený řidič...

 

 

Coit Tower

Coit Tower je 64 metrů vysoká věž ve čtvrti Telegraph Hill v San Franciscu v Kalifornii. Nachází se v parku Pioneer a byla postavena roku 1933 na počest Lillie Hitchcock Coit a jako pocta sanfranciským hasičům. Lillie Hitchcock Coit byla významnou osobností města San Francisco, která podporovala místní hasiče. Po její smrti roku 1929 byl její majetek, na základě poslední vůle, použit na zkrášlení města, tedy mimo jiné i na výstavbu této věže.

Samotná věž je postavena ve stylu art deco na základě návrhu architektů Arhtura Browna Jr. a Henry Howarda a v jejích interiérech věže jsou nástěnné malby řady různých umělců. Od ledna 2008 je součástí National Register of Historic Places.

 

Golden Gate

 

297.JPG

Jednoznačně nejznámější dominantou San Francisca je jeho přilehlý most – Golden Gate (Zlatá brána). O jeho stavbě bylo rozhodnuto v roce 1930 a byla zahájena 5. ledna 1933. Do provozu byl slavnostně uveden 27. května 1937 pro pěší a o den později pro automobily. Ve své době se jednalo o nejdelší most na světě a svůj rekor držel ještě dalších 24 let. Jeho délka je 2737 m. Při jeho stavbě se počítalo s častými zemětřeseními v této oblasti a faktem, že most musí být vidět i v mlze. Proto je natřen oranžovou (nikoliv červenou) barvou. Na mostu za pěkného počasí pracuje tým, který ho neustále natírá. Natření celého Goden Gate natěračům trvá jeden rok a když skončí, začínají zase od začátku.

 

Most má rozpětí pilířů 1280 m, celková délka je 2737 m. Má dvě nosná lana, každé má průměr 92 cm a skládá se ze 27 572 pramenů. Každý pilíř nese zátěž 95 000 tun, kotevní kvádry jsou vystaveny zatížení 28 500 tun v tahu. Ocelové pylony se skládají z několika tisíc snýtovaných malých ocelových krabic. Věže dosahují výšky 227,4 m nad mořem. Celé dílo váží 887 000 tun a obě věže drží pohromadě 600 000 nýtů. Poslední nýt měl být z ryzího zlata, ten kvůli své měkkosti při nýtování vyletěl a ztratil se v moři a byl nahrazen normálním nýtem.

026_2012.jpgDenně přejede přes most přes 120 000 aut; má šestiproudovou vozovku, přičemž počet pruhů pro provoz jednotlivými směry se mění podle denní doby. Za přejezd osobním autem se ve směru do San Francisca platí 6 dolarů; v opačném směru se neplatí.

Golden Gate Bridge je považován za nejvyhledávanější místo pro sebevraždy na světě. Na mostě nejsou instalovány žádné zábrany, které by zamezily skokům, které jsou takřka vždy smrtelné. Statistiky uvádějí, že sebevraždu zde spáchalo přes 1200 lidí.